جراحی زیبایی شکم یا ابدومینوپلاستی
امروزه عملهای زیبایی زیادی بر روی تمام سطوح بدن آقایان و خانمها انجام میشوند. یکی از این جراحیها، جراحی زیبایی شکم میباشد. جراحی زیبایی شکم معمولاً برای خارج کردن چربیهای اضافه بدن، کشیدن پوست روی شکم بعد از زایمان و … مورد استفاده قرار میگیرد. افرادی که از بد فرم بودن شکم خود رنج میبرند و با ورزشهای مختلف نتوانستهاند به فرم ایده آل خود برسند از جراحی زیبایی شکم استفاده مینمایند. در ادامه به تمام زوایای جراحی زیبایی شکم پرداخته خواهد شد.
معرفی جراحی زیبایی شکم
جراحی زیبایی شکم موسوم به ابدومینوپلاستی با لیپوساکشن کاملاً متفاوت است. در ابدومینوپلاستی پوست ها و چربیهای انباشته شده در شکم برداشته خواهد شد و جدارهی شکم محکم میشود. ابدومینوپلاستی یا جراحی زیبایی شکم باعث خوش فرم شدن حالت شکم شما نیز میشود و تنها عیبی که به وجود میآورد خط برشی است که برای انجام جراحی به جای میماند. جراحی زیبایی شکم معمولاً برای افرادی که زایمانهای زیادی داشتهاند و یا افرادی که مدتها چاق بوده و با رژیم گرفتن دچار سست شدن عضلات شکم و پوست آنها شده است مورد استفاده قرار میگیرد.

مونههای جراحی زیبایی شکم
دو نمونه جراحی زیبایی شکم وجود دارند.
1- ابدومینوپلاستی کامل
2- ابدومینوپلاستی جزئی
چنانچه بخواهید در مورد نمونه کامل بدانید این عمل به این صورت است که از استخوان های مفصلی ران یک شکاف ایجاد شده و عمل به صورت کامل انجام میشود. در این جراحی معمولاً جای ناف عوض میشود.
در نمونه جزئی معمولاً به تصحیح اضافاتی که در زیر ناف قرار دارند پرداخته میشود.
مراحل انجام جراحی زیبایی شکم
در مرحلهی اول بیمار باید با توجه به نوع عمل و تشخیص پزشک معالج با استفاده از داروهای مورد نظر بیهوشی کامل و یا بی حسی موضعی برای انجام عمل صورت گیرد.
مرحلهی دوم ایجاد شکاف در بالای آلت تناسلی و زیر ناف است. بعد از ایجاد شکاف ابتدا پوست شکم را بالا آورده و عمل محکم سازی عضلات شکمی انجام میگردد. بعد از انجام کامل عمل، پوست را بر سر جای خود قرار داده و وارد مرحلهی سوم میش

در مرحلهی آخر پوست جدا شده بر روی جای خود فیکس شده و بخیه میشود، بعد از آن مورد پانسمان قرار میگیرد.
نکات مهم در جراحی زیبایی شکم
برای عمل ابدومینوپلاستی باید به این نکات توجه نمود:
1- این جراحی در یک بازه زمانی 2 الی 4 ساعت به طول میانجامد.
2- این عمل را هم میتوان با بیهوشی کامل و هم با بی حسی موضعی نیز انجام داد البته روش بیهوشی نیز به نوع عمل بستگی دارد.
3- کاهش تورم حاصل از جراحی در یک بازه زمانی 1 الی 2 هفته به طول میانجامد و بعد از آن مریض میتواند به راحتی بر روی پای خود بایستد.
4- التیام یافتن نقطه مورد جراحی میتواند در 5 الی 6 ماه به طول انجامد و بعد از آن میتوان نتیجه این عمل را بر روی بدن خود به راحتی مشاهده نمایید.
عوارض احتمالی و مزایای جراحی زیبایی شکم
عملی زیبایی شکم علاوه بر فوایدی که دارد میتواند دارای مضرات و معایبی نیز باشد. این معایب شامل مواردی چون ایجاد خونریزی، احتمال ایجاد عفونت، به درستی ترمیم نشدن زخم حاصل از جراحی، احساس دردهای طولانی، احتمال نیاز به عمل مجدد و … باشد، که البته اکثرا عوارش های بعد از عمل تلقی میشوند.
اما از مزایای این عمل میتوان به خوش فرم شدن حالت شکم، چابکی بیشتر، بالا رفتن اعتماد به نفس و … نیز اشاره کرد.
نتیجه گیری از عمل زیبایی بر روی شکم
با توجه به گفتههای بالا بعد از خوابیدن ورم و با به درستی ایستادن بیمار بر روی پای خود نتایج عمل نمایان میشود. این عمل باعث ایجاد شکمی صاف و خوش فرم با ایجاد عضلاتی محکم همراه با هزینهای معقول میباشد.

عوارض جراحی زیبایی شکم را نیز همچون سایر اعمال میتوان به دو گروه عمده، عوارض عمومی و عوارض اختصاصی تقسیمبندی کرد.
1- عوارض عمومی ابدومینوپلاستی
الف: خونمردگی و تورم: بروز خونمردگی و تورم پس از عمل جراحی زیبایی شکم در ناحیه برش جراحی و اطراف آن پدیدهای عادی است. میزان و اندازه این تورم بر حسب میزان و وسعت ناحیه عمل متفاوت است و میتواند حتی تا ناحیه پهلوها، کشاله ران، ناحیه تناسلی و داخل ران کشیده شود ولی در هر صورت با گذشت زمان حداکثر ظرف مدت 7 تا 10 روز از بین میرود.
ب: تجمع مایع (سروما): یکی از عوارض جراحی زیبایی شکم بروز تجمع مایع در نواحی اطراف برش جراحی است. این تجمع میتواند در ناحیه بالای برش یعنی قسمت زیر ناف و یا در ناحیه زیر برش و ناحیه تناسلی باشد. این تجمع مایع خود را به صورت تورم نشان میدهد. دراغلب اوقات با فعال شدن سیستم بازجذب لنفاوی و استفاده از کمپرس خارجی این تجمع مایع از بین میرود. چنانچه این تجمع مایع با اقدامات فوق از بین نرود میتوان آن را با سرنگ و در شرایط استریل خارج نمود. ندرتاً لازم میشود تا این تجمع مایع را با باز کردن قسمت کوچکی از زخم تخلیه نمود.
ج: جا و اثر زخم: یکی از عوارض مورد توجه تمام بیماران در اعمالی که با برش جراحی انجام میشود به وجودآمدن جا و اثر زخم جراحی است.
2- عوارض اختصاصی ابدومینوپلاستی
از نظر عوارض جراحی، بعضی از عوارض خاص عمل جراحی زیبایی شکم هستند. از این عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
الف: عوارض تنفسی: یکی از عوارضی که ممکن است پس از عمل جراحی زیبایی شکم دیده شود عوارض تنفسی است. در عمل جراحی زیبایی شکم، از همگسیختگی عضلات شکم حتماً باید ترمیم شود. این عمل با بخیههایی که به صورت پلیسه کردن عضلات شکم زده میشود، انجام میگیرد. در اثر این بخیهها شکم کاملاً جمع میشود. با جمعشدن شکم، عضله دیافراگم بیمار به سمت بالا رانده میشود و این بالا راندهشدن دیافراگم سبب کاهش توان تنفسی بیماران میشود. این حالت در مورد بیماران جوان و کسانی که شکم بزرگی ندارند غالباً مشکلی ایجاد نمیکند. ولی در مورد بیماران مسنتر و بیماران با شکم بزرگ و برآمده و بیمارانی که سابقه مشکلات تنفسی و آسم دارند ممکن است در دوره پس از عمل خود را به صورت تنگینفس، تب پس از عمل و… نشان دهد. به منظور کاهش این عوارض بهتر است بیمارانی که احتمال بروز این عارضه در آنها وجود دارد، از سه هفته قبل از عمل، از شکمبندهای مخصوص استفاده نمایند. بستن این شکمبندها و انجام فعالیتهای روزمره باعث عادتکردن بیمار به وضعیت پس از عمل میشود.
ب: آمبولی ریه: خطر آمبولی و آمبولی چربی یکی از عوارض نادری است که تقریباً در اکثر اعمال جراحی طولانیمدت احتمال آن وجود دارد و خاص عمل جراحی زیبایی شکم نیست، درصد بروز این عارضه در بعضی از اعمال ارتوپدی، اعمال پیچیده و بزرگ لگن، اعمال طولانیمدت و اعمال مربوط به بیماران تصادفی بیشتر از عمل جراحی زیبایی شکم است. با انجام اقداماتی چون استفاده از بانداژ پاها، دستگاههایی که عضلات پا را به صورت مرتب ماساژ میدهند، استفاده از داروهای رقیق کنندههای خون، کاهش زمان عمل، انتخاب درست بیماران و انجام ندادن عمل جراحی در بیماران پرخطر (مثلاً بیماران بسیار چاق) میتوان خطر و میزان این عارضه را بسیار کاهش داد.
ج: بازگشت چربیها: در واقع این مشکل را نباید جزء عوارض عمل جراحی زیبایی شکم دانست ولی به سبب سوالات مکرر بیماران بهتر است مجدداً به آن اشاره شود. باید توجه داشت که چربی برداشته شده از نواحی مختلف بدن به هیچوجه باز نمیگردد ولی بیماری که تحت عمل جراحی زیبایی شکم قرار میگیرد باید در شش ماه گذشته وزنی ثابت داشته باشد. بیماری که نمیتواند وزن خود را ثابت نگه دارد در دوره پس از عمل نیز دچار مشکل خواهد شد. توجه داشته باشید که در دوره پس از عمل، اضافهوزن و چاق شدن خود را به صورت تجمع چربی در نواحی پهلوها، سردل و زیر دل نشان میدهد و این حالتی است که بیماران آن را با بازگشت چاقی و چربیهای خود نامگذاری میکنند. در این حالت کاهش وزن مختصر مشکلات بیمار را حل میکند و اگر این کار ممکن نباشد، بیماران میتوانند 6 تا 9 ماه بعد از عمل اول خود این نواحی را لیپوساکش نمایند.